2410 280710 - 2310 260986 - 210 2841001

Τήνος: Το απέραντο μπλε του Αιγαίου

Οι περισσότεροι στο άκουσμα της Τήνου, σκέφτονται την Παναγία και το προσκύνημα. Η Τήνος όμως, το κυκλαδίτικο νησί, προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτό και αξίζει να το επισκεφθείς λόγω των παραλιών , της ιστορίας της, της τέχνης, των μουσείων της και κυρίως των χωριών της.

Φωτογραφία του λιμανιού της Τήνου

Η Χώρα της Τήνου

Ξεκινώντας από τη Χώρα της Τήνου, εκ πρώτης όψεως δεν θα πει κανείς ότι είναι το πιο γραφικό κομμάτι της. Είναι όμως, γεμάτη μαγαζιά για όλα τα γούστα καθώς είναι το πιο κεντρικό και τουριστικό σημείο του νησιού. Ο παραλιακός της δρόμος, τις βραδινές ώρες του καλοκαιριού πεζοδρομείται και είναι το επίκεντρο της τουριστικής κίνησης. Αν θέλεις κάτι πιο γραφικό και λιγότερο «τουριστικό» θα κατευθυνθείς προς τη συνοικία της Παλλάδας, στην οποία θα συναντήσεις τα κλασσικά κυκλαδίτικα σοκάκια αλλά και ταβέρνες και πολλά μπαρ. Εκεί, μη χάσεις την ευκαιρία να επισκεφθείς την «την πλατεία του Πελεκάνου» που είναι μασκότ για τη χώρα της Τήνου. Λίγο πιο έξω από τη χώρα, στα δύο χιλιόμετρα, βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά μαγαζιά για ποτό στο νησί, το «Kaktos bar» που προσφέρει συν όλων των άλλων απίστευτη θέα.

Οι παραλίες

Το νησί έχει άπειρες παραλίες, για όλα τα γούστα. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι ο Άγιος Σώστης που θεωρείται μία από τις πιο κοσμικές παραλίες του νησιού με θέα στη Δήλο και τη Μύκονο. Ο Άγιος Φωκάς, που βρίσκεται πολύ κοντά, από το 2015 έχει διακριθεί και κερδίσει επάξια γαλάζια σημαία οπότε τι άλλο να ζητήσει κανείς; Είναι και πιστοποιημένα μία από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού. Οι Αποθήκες που κρύβουν ένα beach bar με vintage διακόσμηση, καθίσματα και καρέκλες που θα σου κάνουν σίγουρα ιδιαίτερη εντύπωση , τα Καλύβια, ο Άγιος Ρωμανός που προσφέρει μία εξαιρετική ήρεμη παραλία με beach bars με ωραίες μουσικές, κοκτέιλς και μία ειδυλλιακή ήρεμη θέα στη θάλασσα. Ακόμα, η Κολυμπήθρα είναι η πιο φημισμένη παραλία του νησιού. Χωρίζεται σε δύο μέρη, σε αυτό που θα βρεις ξαπλώστρες, ομπρέλες, γηπεδάκι beach volley και ήρεμα γαλανά νερά καθώς είναι το απάνεμο κομμάτι της παραλίας και σε αυτό που «χτυπιέται» από τους αέρηδες και ενδείκνυται για τους λάτρεις του σερφ.

Επιπλέον, αν δεν διαθέτεις κάποιο όχημα και θέλεις να επισκεφθείς μία κοντινή παραλία, θα επιλέξεις τα Κιόνια, που βρίσκονται πολύ κοντά στην χώρα, περίπου 3 χιλιόμετρα και διαθέτουν μία παραλία με ατελείωτη αμμουδιά που δίπλα της θα βρεις πολλά ταβερνάκια με εξαιρετικό φαγητό. Είναι από τις λίγες παραλίες του νησιού που βρίσκεται τόσο κοντά στην χώρα. Οι περισσότερες απέχουν γύρω στα 15 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Τήνου.

Τα χωριά

Ακόμα, η Τήνος, φημίζεται για τα πανέμορφα παραδοσιακά χωριά της, τα οποία είναι γεμάτα μπουκαμβίλιες και λευκά-μπλε γραφικά κυκλαδίτικα σπιτάκια. Σε αυτά τα χωριά είναι που μπορεί κανείς να γευτεί τις πιο αγνές, παραδοσιακές γεύσεις και να ανακαλύψει την πραγματική γαστρονομία της περιοχής. Ένα από τα πιο παλιά χωριά της Τήνου είναι το χωριό «Αγάπη» το οποίο βρίσκεται 14 χιλιόμετρα από τη χώρα και που μπορείς να γευτείς τους πεντανόστιμους μαραθοκεφτέδες στην μοναδική ταβέρνα που υπάρχει.

Άλλα γνωστά όμορφα και με ιστορία χωριά είναι η Αετοφωλιά, το Αρυάδος, ο Βώλαξ που τραβάει το ενδιαφέρον όχι μόνο για τις ηφαιστιογενούς προέλευσης πέτρες και των γρανιτένιων βράχων που υπάρχουν εκεί (συν των διάφορων θεωριών για το πώς βρέθηκαν σε εκείνο το μέρος) αλλά και γιατί στις βόλτες σου εκεί θα δεις πολλά στιχάκια, ποιήματα και τραγούδια στους τοίχους των εγκαταλελειμμένων σπιτιών. Το Ισμαήλ που είναι εγκαταλελειμμένο και με άγρια ομορφιά, ο Κάμπος, η Καρδιανή που είναι από τα ομορφότερα χωριά του νησιού, η Καρυά που είναι από τα αρχαιότερα χωριά και το γραφικό χωριό Κέχρος είναι μόνο λίγα από αυτά που θα ερωτευτείς κατά την επίσκεψή σου.

Φωτογραφία του χωριού Καρδιανή στη Τήνο

Μη ξεχάσεις να επισκεφθείς το χωριό Φαλατάδος, το οποίο είναι πασίγνωστο για την εξαιρετική του πορτοκαλόπιτα και αυτός είναι και ο λόγος που προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ο Πάνορμος, είναι ίσως το υπόδειγμα του γραφικού χωριού, δίπλα στη θάλασσα, με εκπληκτική ηρεμία που σε κάνει να νιώθεις πίνοντας τον καφέ σου και χτυπώντας σε το αεράκι τι θα πει «ιδανικές διακοπές». Το χωριό Πύργος, είναι από τα πιο όμορφα – αν όχι το πιο όμορφο- της Τήνου. Η απόσταση του από τη χώρα είναι 45 λεπτά με αυτοκίνητο ή ΚΤΕΛ.

Η παραδοσιακή πλατεία του χωριού με τον τεράστιο πλάτανο, η Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου και τα άσπρα- μπλε σπιτάκια είναι μόνο λίγα, μπροστά στο σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά που βρίσκεται εκεί αλλά και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, για την οποία τέχνη είναι πασίγνωστο το νησί. Φυσικά, επιβάλλεται μία επίσκεψη στο μουσείο-σπίτι του Χαλεπά ώστε να δεις το εργαστήριο και το κατώι του αλλά και το που κοιμόταν ο πιο διακεκριμένος γλύπτης της νεότερης Ελλάδας. Θα έχεις την ευκαιρία να μάθεις πολλά για την μυθιστορηματική ζωή του.

Ακόμα, μετά από αυτό επισκέψου το «Κεντρικόν» ή τον «Μεγάλο Καφενέ» που βρίσκονται κάτω από τον μεγάλο πλάτανο της πλατείας, για να απολαύσεις το γαλακτομπούρεκο και τον καφέ σου κάτω από τη σκιερή δροσιά του μέρους. Για ποτό υπάρχει το «Πλάτανος» το οποίο παίζει απίστευτες μουσικές εκεί δίπλα.

Tip: Για πανέμορφες φωτογραφίες, την ώρα του ηλιοβασιλέματος, θα επισκεφθείς τα Υστέρνια, που είναι ένα από τα πιο ειδυλλιακά μέρη του νησιού λόγω του υψομέτρου και της απίστευτης θέας που σε κάνει να χάνεσαι.

Η Παναγία της Τήνου

Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να παραλείψει την Παναγία της Τήνου και το προσκύνημα σε αυτήν που αποτελεί το Νο1 αξιοθέατο του νησιού και όλοι όσοι πάνε στο νησί, ανάβουν τουλάχιστον ένα κεράκι στην Παναγία. Πράγματι, η εκκλησία του νησιού είναι πολύ όμορφη και επιβλητική και μία επίσκεψη σε αυτήν επιβάλλεται και ακόμα και από μουσειακής άποψης, καθώς μπορεί να αντιληφθεί κανείς το πόσο θαυματουργή είναι από τα χιλιάδες τάματα που θα συναντήσει κανείς στην εικόνα της Παναγίας. Επίσης, πέραν της Παναγίας της Τήνου το νησί φιλοξενεί πάρα πολλές εκκλησίες ορθόδοξες αλλά και καθολικές οι οποίες είναι άξιες επίσκεψης.

Φωτογραφία της εκκλησίας της Παναγίας της Τήνου

Η Τέχνη

Η Τήνος, είναι γνωστή για την κουλτούρα της και τον πολιτισμό της παγκοσμίως. Μία επίσκεψη στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού θα σε πείσει πως η Τήνος είναι το νησί της Τέχνης, βλέποντας εκθέσεις γλυπτών, ζωγραφικής και φωτογραφίας. Επιπλέον, μέρος της τέχνης της, είναι και οι περιστερώνες της. Για την ακρίβεια, η Τήνος είναι η «βασίλισσα των περιστερώνων» όχι μόνο για το ότι αριθμεί περισσότερους από 1000 αλλά και για την εξαιρετική ομορφιά τους. Οι περιστερώνες είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού και σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να τους παρατηρήσεις.

Η Γαστρονομία

Μη ξεχνάμε, πως όποιο μέρος κι αν επισκεφθεί κανείς στην Ελλάδα, σίγουρα θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει υπέροχες τοπικές γαστρονομικές συνταγές. Η Τήνος, φημίζεται για τους ντοματοκεφτέδες και τους μαραθοκεφτέδες της. Ακόμα, υπάρχει μεγάλη παραγωγή σε τυροκομικά προϊόντα με το μαλαθούνι, το στρόγγυλο, την γραβιέρα και την κοπανιστή να πρωταγωνιστούν. Επιπλέον, δεν θα μείνουν παραπονεμένοι και οι λάτρες των αλλαντικών αφού φημίζεται και για το σαλτσίτσι, τη λούζα Τήνου και το λουκάνικο της.

Η κάπαρη, είναι ένα από τα πιο γνωστά τοπικά προιόντα του νησιού την οποία κιόλας εξάγει σε πολλές χώρες. Κατά τη βόλτα σου στη χώρα, ψάξε και βρες ένα από τα πιο ιστορικά και παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία του νησιού, το «Χάλαρη» που φημίζεται για τα γλυκά τυροπιτάκια και για τα «ψαράκια» μελιού και καρυδιού. Μη τα χάσεις. Η Τήνος δίνει μεγάλη έμφαση και προωθεί την γαστρονομία της ακόμα και μέσω των φεστιβάλ αγκινάρας, κάπαρης και μελιού.

Tip: Στο «Θαλασσάκι», που βρίσκεται στο χωριό Υστέρνια (ναι, αυτό με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα!!)είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού, με πρωτότυπες αλλά συνάμα παραδοσιακές γαστρονομικές δημιουργίες και περιβάλλον μοναδικό. Η σουπιά με ριζότο και το χταπόδι καραμελωμένο μέσα σε σταφύλι αποτελούν must και σερβίρονται στην προβλήτα. Τέλος, στο Exomeria bar, ο επισκέπτης θα μαγευτεί από το σούρουπο που χάνεται μέσα στον ορίζοντα.

Ημερήσιες Κρουαζιέρες

Επίσης, μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει πολλές ημερήσιες κρουαζιέρες σε νησιά που η Τήνος έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με διασημότερο αυτών την Μύκονο που βρίσκεται στα 15 λεπτά. Ακόμα, άλλα νησιά με τα οποία συνδέεται είναι η Άνδρος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ίος, η Σύρος, η Νάξος, η Κύθνος και η Κέα.
Είναι ένα νησί, με κυκλαδίτικο χαρακτήρα, πολλά μελτέμια και μία κατανυκτική αύρα στην ατμόσφαιρα λόγω των επισκεπτών που προσελκύει, καθώς πολλοί από αυτούς κύριο μέλημα τους έχουν την Παναγία της Τήνου. Όμως, το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να κάνει κανείς είναι το να επισκεφθεί την Τήνο και να σταθεί μόνο εκεί.

Τα χωριά του νησιού, είναι η ουσία του, ο πολιτισμός και η κουλτούρα του, καθώς με την επίσκεψη σε αυτά θα μπορέσεις να αντιληφθείς την φιλοξενία και την γλυκύτητα των ντόπιων κατοίκων, θα γευτείς την εξαιρετική γαστρονομία της με τα τοπικά προιόντα να είναι σε αφθονία, θα δεις την υπέροχη θέα της και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου σε όποιο σημείο κι αν σταθείς και θα συνειδητοποιήσεις ότι έκανες την καλύτερη επιλογή για ήρεμες διακοπές, φυσώντας σε το καλοκαιρινό μελτέμι του πελάγους!

Φωτογραφία χωριού στην Τήνο

Ταξιδιωτικά πακέτα για: Τήνος

Ανακάλυψε τα διαθέσιμα πακέτα
του γραφείου μας.

4ήμερη εκδρομή στη Τήνο μετά το Πάσχα


Εικονίδιο για διάρκεια εκδρομής
Διάρκεια:
2 διανυκτερεύσεις
Εικονίδιο για ημερομηνίες εκδρομής
Ημερομηνίες:
09 - 12 Μαΐου
Εικονίδιο για αναχωρήσεις εκδρομής
Αναχωρήσεις από:
Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Λάρισα, Λαμία, Ραφήνα, Βόλος, Αθήνα
Εικονίδιο για εκδρομή με πλοίο L.A. Travel
από 205
H Παναγία η Ευαγγελίστρια ή αλλιώς η θαυματουργή Παναγία της Τήνου. Το σύμπλεγμα που φιλοξενεί το ναό λειτουργεί και ως φιλανθρωπικό και κοινωφελές ίδρυμα.

4ήμερη εκδρομή στη Τήνο τον Μάιο


Εικονίδιο για διάρκεια εκδρομής
Διάρκεια:
2 διανυκτερεύσεις
Εικονίδιο για ημερομηνίες εκδρομής
Ημερομηνίες:
17 - 20 Μαΐου / 24 - 27 Μαΐου / 31 Μαΐου - 03 Ιουνίου
Εικονίδιο για αναχωρήσεις εκδρομής
Αναχωρήσεις από:
Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Λάρισα, Λαμία, Ραφήνα, Βόλος, Αθήνα
Εικονίδιο για εκδρομή με πλοίο L.A. Travel
από 205