2410 280710 - 2310 260986 - 210 2841001

Πώς να βγάλω διαβατήριο;

Έχοντας την τύχη να ζούμε σε μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου και σε μια περιοχή στην οποία οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα είναι ιδιαίτερα εύκολες μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής μας ταυτότητας, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε βγάλει καν διαβατήριο καθώς το θεωρούμε ένα «άχρηστο» έγγραφο. Το διαβατήριο όμως είναι ένα από τα πιο ισχυρά αλλά και απαραίτητα έγγραφα ενός ατόμου. Ιδίως, το ελληνικό διαβατήριο είναι ένα από τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου και είναι απαραίτητο ειδικά στην περίπτωση που θέλουμε να ταξιδέψουμε σε κάποια χώρα η οποία είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πως όμως θα βγάλουμε ένα διαβατήριο; Είναι μια δύσκολη διαδικασία;

Ένας ενήλικας πριν πάει στο αστυνομικό τμήμα για να βγάλει διαβατήριο χρειάζεται κάποια δικαιολογητικά.

  1. Αίτηση έκδοσης διαβατηρίου, στην οποία είναι ενσωματωμένη και υπεύθυνη δήλωση (χορηγείται από τα γραφεία διαβατηρίων).
  2. 1 πρόσφατη (τελευταίου μήνα) έγχρωμη ψηφιακή φωτογραφία 4×6 εκ. συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών.
  3. Παράβολα συνολικής αξίας 84,40 ευρώ (για την 5ετή διάρκεια του διαβατηρίου). Τα παράβολα τα εκδίδει και πληρώνει ο πολίτης μέσω του e-παράβολο (ηλεκτρονικά)
  4. Φωτοαντίγραφο των 2 όψεων της αστυνομικής ταυτότητας. (Αν κάποιος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δεν διαθέτει ταυτότητα, τότε υποβάλλει πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης. )
  5. Το παλιό διαβατήριο (στην περίπτωση της ανανέωσης και αντικατάστασης).


Έκδοση διαβατηρίου για Ανήλικο άνω των 14 ετών

Όλα τα παραπάνω συν του ότι τα δικαιολογητικά τα καταθέτουν οι γονείς παρουσία του ανηλίκου. Αν παρίσταται μόνο ο ένας γονέας, τότε απαιτείται γραπτή συναίνεση του άλλου με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του. Αν δεν μπορούν να παραβρεθούν οι γονείς για λόγους ανωτέρας βίας, τότε παρίσταται εξουσιοδοτημένος συγγενής του ανηλίκου.

Έκδοση διαβατηρίου για Ανήλικο κάτω των 14 ετών

Όλα τα παραπάνω απλά τα παράβολα είναι συνολικής αξίας 73,60 ευρώ (για την 3ετή διάρκεια του διαβατηρίου). Τα παράβολα τα εκδίδει και πληρώνει ο πολίτης μέσω του e-παράβολο.

Που πρέπει να πάω για να βγάλω το διαβατήριο;

Η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση των διαβατηρίων είναι τα Γραφεία Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ποσό χρονικό διάστημα θα κάνει να βγει το διαβατήριο μου;

Μετά τον έλεγχο των στοιχείων και την εξακρίβωση αυτών από τα Γραφεία Υποδοχής , τα δικαιολογητικά διαβιβάζονται στην κεντρική υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων. Από εκεί η κεντρική υπηρεσία εκδίδει το διαβατήριο εντός 3 εργάσιμων ημερών και ο πολίτης παραλαμβάνει το διαβατήριο του από την υπηρεσία στην οποία υπέβαλλε την αίτηση του. Το διαβατήριο παραλαμβάνεται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση προσκομίζοντας την απόδειξη της κατάθεσης.

Το να βγάλεις λοιπόν διαβατήριο θα σε διευκολύνει πολύ σε κάθε περίπτωση και από άποψης ασφάλειας καθώς όταν θα ταξιδεύεις στο εξωτερικό θα έχεις πάνω σου και ένα δεύτερο επίσημο έγγραφο σε περίπτωση απώλειας της ταυτότητας σου. Ακόμα, με την απόκτηση του θα έχεις τη δυνατότητα να ταξιδεύεις με μεγαλύτερη ευκολία σε όποια χώρα του κόσμου επιθυμείς.